Reklama
  • Poniedziałek, 29 lutego (13:06)

    Marokańska harira

Składniki na 10 porcji: • szklanka ciecierzycy z puszki • po pół szklanki zielonej i czerwonej soczewicy • szklanka przecieru pomidorowego • puszka krojonych pomidorów • cebula • marchewka • 2 l wody • 2 łyżeczki kuminu • po łyżeczce imbiru, cynamonu i ostrej papryki • świeża kolendra • olej • sól.

1. Obraną cebulę i marchewkę pokrój w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej, przesmaż na nim warzywa ze wszystkimi przyprawami.

2. Następnie dodaj pomidory razem z przecierem. Całość wymieszaj, zmniejsz ogień i duś 5 minut.

Reklama

3. Potem dołóż namoczoną wcześniej soczewicę, zalej wodą i dopraw solą. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj do czasu, aż czerwona soczewica się rozpadnie.

4. Około 3 minuty przed wyłączeniem dorzuć ciecierzycę. Gotową zupę posyp kolendrą.

Czas: 50 min, 1 porcja = 170 kcal

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: ● 2 cukinie ● 1 cebula ● 1 czerwona papryka ● 1 żółta papryka ● 500 ml bulionu warzywnego ● mały przecier pomidorowy ● 4 papryczki cayenne lub łyżeczka pieprzu cayenne ● 1-2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.