Reklama
  • Poniedziałek, 27 lutego (13:05)

    Łódeczki ziemniaczane z jajkiem, serem i skwarkami

Składniki ● 6 dużych ziemniaków ● 2 jajka ● 5 dag żółtego sera ● 3 ząbki czosnku ● 2 łyżki prażonej cebulki ● 20 dag wędzonego boczku w kawałku ● 200 ml gęstej kwaśnej śmietany ● 5 łyżek posiekanego szczypiorku ● gałka muszkatołowa ● sól i pieprz do smaku.

Reklama

1. Szoruję ziemniaki, płuczę je, wrzucam do garnka z posolonym wrzątkiem i gotuję 15-20 minut. Odlewam, studzę, a potem przekrawam wzdłuż na połówki. Z każdej połówki łyżeczką wydrążam część miąższu.

2. Jajka wbijam do miseczki, rozkłócam. Dodaję starty na tarce o małych oczkach żółty ser oraz 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dosypuję prażoną cebulkę. Masę doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ziemniaczane łódeczki układam na blasze. Do środka wlewam masę jajeczną. Posypuję pokrojonym w kostkę boczkiem. Zapiekam ok. 15 minut w temp. 180 st.

3. Śmietanę mieszam z pozostałym przeciś niętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem do smaku. Posypuję szczypiorkiem. Podaję do upieczonych ziemniaków.

100 rad

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 15 dag kaszy bulgur, 20 dag czerwonej soczewicy, 1 litr bulionu warzywnego, 1 kalafior, 3 pomidory, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 100 ml mleka kokosowego, 2 jajka, 250 ml piwa,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.