Reklama
  • Środa, 10 lutego (08:00)

    Lekki bigos z klopsikami

Składniki na 6 porcji: 1 główka białej kapusty, 50 dag mielonego mięsa drobiowego, 1 szkl. ugotowanej kaszy pęczak, 3 cebule, 3 średnie marchewki, 1 l bulionu warzywnego, 1 pęczek natki pietruszki, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, olej, sól, pieprz mielony.

Reklama

1. Cebule obierz, dwie pokrój w grubszą kostkę, a trzecią bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę, przestudź. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj ugotowaną kaszę pęczak i zeszkloną cebulę.

Wbij jajko, dodaj sól i pieprz do smaku oraz obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dobrze wyrób masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj z niej niewielkie klopsiki.

2. W garnku zagotuj bulion. Do wrzącego włóż przygotowane klopsiki. Gotuj je 20 min. Wyjmij łyżką cedzakową. Przykryj na talerzu folią aluminiową, aby nie obsychały.

3. Kapustę opłucz, osusz, grubo poszatkuj. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w plasterki. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na nim pozostałą, grubo pokrojoną cebulę. Dodaj kapustę i marchewki.

Oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem cytrynowym i mieszając, smaż 5 min. Podlej połową bulionu, w którym gotowały się klopsiki. Przykryj i duś, aż kapusta zmięknie. Do bigosu włóż klopsiki, podgrzej je. Danie posyp opłukaną, posiekaną natką.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:z | bigos | klopsiki

Zobacz również

  • Żeberka najczęściej podajesz z pieczywem albo ziemniakami z wody? Danie zyska wykwintny charakter, gdy przyrządzisz do niego opiekane kartofelki w aromatycznych ziołach. Krok 1. Cieniutko... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.