Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Kuskus w papryce

Składniki: 1 szklanka kuskusu, pół kostki bulionowej (jarzynowej), 1 ogórek, 1 czerwona papryka, pół cebuli, 1-2 ząbki czosnku, 2 zielone papryki, 1-2 łyżki oliwy, pieprz, sok z cytryny, sól

1. Kuskus wsyp do miseczki, zalej wrzątkiem tak, aby woda sięgała około 2 cm ponad powierzchnię kaszy. Wkrusz kostkę bulionową, wymieszaj starannie. Odstaw kuskus na około 5 minut do napęcznienia.

2. Ogórek (długi, sałatkowy) sparz wrzątkiem, wyszoruj, przekrój wzdłuż na pół. Jedną połówkę drobno posiekaj, drugą pokrój nożem szczelinowym w cienkie wstęgi.

Reklama

3. Czerwoną paprykę i połówkę cebuli oczyść, a następnie drobno posiekaj. Dodaj do zimnego kuskusu, wymieszaj. Dorzuć posiekaną wcześniej połówkę ogórka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, połącz.

4. Strąki zielonej papryki umyj dokładnie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem, a potem przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne.

5. Sałatkę dopraw olejem, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny, nałóż do połówek papryk. Dekoruj wstęgami zielonego ogórka.

4 porcje, czas ok. 25 min; porcja – 170 kcal, cena 2 zł.

Dobra rada. W kuchni bliskowschodniej sałatkę z kuskusu doprawia się świeżą miętą.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1,5 szkl. kaszy jaglanej, 15 dag mrożonego zielonego groszku, 1 bakłażan, 30 dag fety, 3 szkl. bulionu warzywnego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 6 łyżek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.