Reklama
  • Środa, 4 listopada 2015 (14:06)

    Kurki w sosie śmietanowym

Skład na 5 porcji: ● 800 g kurek ● 1 duża cebula ● 2 łyżki oliwy z oliwek ● 3 ząbki czosnku ● 5 łyżek masła ● 50 ml białego wina wytrawnego ● 200 ml śmietanki kremówki 30% ● 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ● sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz ● 2 łyżeczki soku z cytryny.

1. Kurki czyścimy szczoteczką i myjemy lub wrzucamy do miski, posypujemy obficie solą i zalewamy ciepłą wodą. Po chwili piasek i brud osiądą na dnie, a grzyby wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy je łyżką cedzakową, płuczemy i osuszamy.

2. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko siekamy. Połowę masła i połowę oliwy roztapiamy w głębokiej patelni, wrzucamy lekko posoloną cebulę, szklimy. Dodajemy czosnek, a po minucie smażenia wlewamy wino. Mieszamy. Gotujemy 2 minuty.

Reklama

3. Do sosu dodajemy pozostałe masło i oliwę, wrzucamy grzyby (większe można pokroić). Smażymy na średnim ogniu 5 minut. Wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posypujemy natką i podajemy np. z białym pieczywem lub z makaronem.

Czas przygotowania 55 minut. Cena porcji około 3,80 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 238 kcal Białko 6,3 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 24 g

Rewia
Więcej na temat:kurki | kurek | warto

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.