Reklama
  • Piątek, 31 października 2014 (08:05)

    Kukurydza z ryżem na ostro

Składniki na 3 porcje: • szklanka ryżu • 3 kolby kukurydzy • łyżeczka posiekanej cebuli • 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę • 7 łyżek masła • łyżka musztardy francuskiej • łyżka siekanych ziół: natki pietruszki, rozmarynu, tymianku • 2 ostre papryczki • sól • 3 gałązki rozmarynu.

1. Na 2 łyżkach masła zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj ryż, podsmaż, po czym zalej 2 szklankami osolonej wody. Gotuj, aż odparuje cały płyn.

2. Papryczki drobno posiekaj. Kukurydzę ugotuj z dodatkiem 2 łyżek masła.

Reklama

3. Resztę tłuszczu rozpuść w rondelku, a następnie wrzuć posiekane zioła oraz ostre papryczki. Dodaj musztardę francuską. Całość dopraw solą.

4. Przygotowany ryż wysyp na talerze. Ułóż na nich kawałki kukurydzy i polej je ostrym masłem. Udekoruj potrawę gałązkami rozmarynu.

Kurier TV
Więcej na temat:kukurydza | na | z

Zobacz również

  • Potrawka z duszonej cukinii  z tymiankiem

    Składniki: 2 małe cukinie, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 gałązki świeżego tymianku, 4-5 łyżek śmietanki kremówki (30 proc.), sól, pieprz, olej do smażenia. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.