Reklama
  • Poniedziałek, 2 listopada 2015 (13:06)

    Kremowe ziemniaki zapiekane z serem

Składniki na 4-6 porcji: 1 kg ziemniaków, 1/2 litra śmietany 18 proc., 15 dag twardego żółtego sera, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa, 1 łyżka masła, 1/2 pęczka natki pietruszki.

Reklama

Przygotowanie: ok. 70 minut

1 Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w jak najcieńsze i jak najbardziej równe plasterki (najlepiej użyć szatkownicy, tarki z jednym ostrzem albo blendera ze specjalną nakładką do szatkowania). Plastry opłukać i dokładnie osączyć z nadmiaru wody.

2 Ser zetrzeć na tarce. Odłożyć dwie łyżki, resztę wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Formę żaroodporną wysmarować masłem, ułożyć na dnie warstwę ziemniaków, zalać warstwą sosu.

3 W formie układać układać kolejne warstwy ziemniaków i sosu, do wyczerpania składników. Wierzch zalać sosem, posypać odłożonym serem, przykryć folią aluminiową. Piec w temp. 180°C ok. 45 min, odkryć, dopiec jeszcze z wierzchu, udekorować natką.

Twoje Imperium
Więcej na temat:ziemniaki | ser | z | sery | ziemniak

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ■ 60 dag dyni ■ 2 marchewki ■ cebula ■ 15 dag sera feta ■ 3 jajka ■ 2/3 szklanki mąki ■ po małym pęczku koperku i szczypiorku ■ pół pęczka natki pietruszki ■ olej ■ sól ■... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.