Reklama
  • Czwartek, 10 marca (10:05)

    Kolorowy gulasz warzywny

Skład na 5 porcji: ● szklanka czerwonej fasoli ● 250 g pieczarek ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● 2 łyżki masła ● 3 łyżki koncentratu pomidorowego ● 3 kolorowe papryki (żółta, czerwona, zielona) ● 2 duże ziemniaki ● łyżeczka ziół prowansalskich ● pieprz i sól ● łyżeczka słodkiej mielonej papryki ● olej.

1. Namoczoną przez noc fasolę gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej w szybkowarze, co trwa kilka minut). Cebulę obieramy i siekamy w grubą kostkę. Papryki myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych, ziemniaki obieramy i wszystko kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy ze skórek i przekrawamy na pół (jeśli są duże, to kroimy w ćwiartki).

2. W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażymy. Wsypujemy pieczarki, papryki i mocno przesmażamy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 10–15 minut. Następnie dodajemy ziemniaki, fasolę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i masło, mieszamy.

Reklama

Całość dusimy na małym ogniu przez pół godziny. Gdyby było za mało wywaru, możemy podlać gulasz wodą.

Rewia
Więcej na temat:Ca | gulasz

Zobacz również

  • Składniki: 1 średnia dynia (ok. 1,3 kg) • 6 łyżek oliwy z oliwek • 4 laski cynamonu • 4 łyżki syropu klonowego • 3 ząbki czosnku • 20 liści szałwii • 5 liści laurowych • sól, czarny pieprz • 150 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.