Reklama
  • Wtorek, 7 czerwca 2011 (12:10)

    Kolorowa zapiekanka warzywna

Wegetariańska zapiekanka, którą przygotujesz w pół godziny.

Zdjęcie

Kolorowa zapiekanka warzywna /Smacznego
Kolorowa zapiekanka warzywna
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- 300 g brukselki,
- 500 g marchewki,
- 400 g ziemniaków,
- 1 cebula,
- łyżka masła,
- curry,
- 30 g mąki,
- 100 g śmietany,
- 400 ml bulionu warzywnego instant,
- sól, pieprz,
- 100 g sera owczego

Przygotowanie:

Większe główki brukselki poprzekrawać. Marchew pokroić w plasterki, ziemniaki w ćwiartki. Ziemniaki i brukselkę gotować 10 minut w osolonej wodzie. Po 5 minutach dodać marchewkę. Warzywa odcedzić. W czasie gdy gotują się warzywa, cebulę pokroić w kostkę. Przesmażyć na maśle, oprószyć mąką i curry. Dodać śmietanę i bulion. Doprawić solą i pieprzem i razem z warzywami umieścić w formie aluminiowej. Posypać pokruszonym serem owczym. Zapiekać w 225 st. C przez 10-15 minut.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1210 kJ/289 kcal

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: 30 dag ugotowanej brązowej soczewicy, 1 filet z piersi kurczaka, 1 ząbek czosnku, 3-4 kawałki marynowanej papryki, 1/3 pęczka kolendry, 1 łyżka oleju; sos: 2 łyżki oliwy, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.