Reklama
  • Wtorek, 27 grudnia 2016 (15:00)

    Kociołek z ziemniakami, soczewicą i wędzonką

Składniki na 4 porcje: 25 dag zielonej soczewicy, kiełbaski lekko podwędzone, 30 dag chudego boczku wędzonego, 2 marchewki, 30 dag selera, 50 dag ziemniaków, 1 mały por (biała część), suszony majeranek, 1 łyżka octu jabłkowego, 2 łyżki musztardy, 1 liść laurowy, sól, pieprz mielony, szczypta cukru.

Reklama

1. Z boczku odkrój skórę i włóż cały kawałek do garnka. Zalej 1,5 litra zimnej wody. Dodaj liść laurowy. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień, garnek przykryj i gotuj 45 min.

2. Soczewicę przesyp na sitko i dokładnie opłucz ją pod strumieniem zimnej wody. Osącz ziarenka. Marchew, ziemniaki oraz seler obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Soczewicę wsyp go gotującego się boczku. Garnka już nie przykrywaj i gotuj na małym ogniu.

Po 15 min dodaj przygotowane warzywa. Gotuj ok. 30 min, aż jarzyny i soczewica zmiękną. Staraj się nie mieszać składników, by się nie rozpadły.

3. Kiełbaski pokrój na mniejsze kawałki. Por oczyść, opłucz, pokrój w krążki. 15 min przed końcem gotowania potrawki wyjmij z garnka boczek, włóż natomiast kiełbaski oraz pokrojony por.

4. Boczek potnij w kostkę, dodaj do potrawki. Chwilę przed końcem gotowania danie przypraw musztardą (najlepiej sarepską), majerankiem, cukrem i octem. Dodaj też do smaku sól oraz pieprz.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • 4 porcje Składniki: 1 pęczek dużych rzodkiewek, 15 dag chudego twarogu, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., sól, mielony biały pieprz, kiełki fasolki, groszku, soczewicy lub rzeżucha. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.