Reklama
  • Wtorek, 10 stycznia (08:00)

    Klopsiki z dynią i ziemniakami

Składniki na 5 porcji: 1 mała dynia (ok. 1 kg), 2 średnie pory (biała część), 70 dag małych ziemniaków, 50 dag mięsa mielonego wiep rzowego, 20 dag śmietany kremówki, 5 gałązek tymianku, 2 gałązki rozmarynu, 5 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli morskiej, pieprz mielony, 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej, 1 mała cebula, 3 gałązki natki pietruszki.

Reklama

1. Dynię obierz, usuń pestki, miąższ pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz, opłucz i poprzekrawaj na połówki. Pory bardzo dokładnie opłucz pod strumieniem zimnej bieżącej wody. Osusz je i pokrój w krążki. Ziemniaki, dynię i pory przełóż do miski.

2. Opłucz i osusz rozmaryn oraz tymianek. Igiełki i listki poodrywaj od gałązek, posiekaj je. Zioła dodaj do składników w misce. Wlej do nich 3 łyżki oleju, dodaj sól, paprykę oraz pieprz mielony (według upodobania). Wszystko dokładnie, ale delikatnie wymieszaj i przełóż do prostokątnego naczynia żaroodpornego.

3. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Mięso wymieszaj z cebulą. Z masy uformuj 20 małych klopsików. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Włóż klopsiki i smaż je ok. 5 min ze wszystkich stron.

Mięso ułóż na warzywach w naczyniu żaroodpornym. Tłuszcz ze smażenia wymieszaj ze śmietaną, polej sosem warzywa. Piecz 45 min w 200 st. Danie posyp posiekaną natką pietruszki.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 6 kalarepek , 1 duża marchewka, 1 dymka ze szczypiorem , 6 pieczarek, masło, pół szklanki bulionu warzywnego, 5 dag żółtego sera, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.