Reklama
  • Piątek, 28 marca 2014 (14:05)

    Klasyczne leczo

Składniki na 4-5 porcji: 1 kg różnokolorowej papryki, 50 dag pomidorów, 2 średnie cebule, olej do smażenia, 1 łyżka słodkiej mielonej papryki, ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Z papryk usuń gniazda nasienne, umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Strąki pokrój w kostkę. Cebule obierz, pokrój w półtalarki. Pomidory włóż na minutę do wrzącej wody. Przelej zimną wodą i zdejmij z nich skórkę. Pokrój na kawałki.

Reklama

2. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej i zeszklij na nim cebule. Wrzuć paprykę, smaż 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Naczynie zestaw z ognia, dodaj słodką i ostrą paprykę w proszku oraz pokrojone pomidory. Gotuj na dużym ogniu, aż pomidory puszczą sok. Potem zmniejsz ogień i duś tak długo, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Leczo przełóż do miseczek. Podawaj ze świeżym pieczywem, ziemniakami albo – jak Węgrzy – jako dodatek do potraw mięsnych np. kotletów schabowych.

Rady: Do leczo można dodać pokrojoną i podsmażoną kiełbasę. Aby potrawa była bardziej treściwa, wraz z pomidorami można też dodać ryż, który ugotuje się w naturalnych sokach warzywnych (należy dodać do potrawy trochę wody). Do oryginalnego węgierskiego leczo nie dodaje się cukinii.

Przygotowanie: 60 min. Porcja: 150 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:rady | leczo

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 bakłażan, 2 cukinie, 1/2 pęczka rozmarynu, 1/2 pęczka tymianku, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 kg dojrzałych pomidorów, 2 czerwone papryki, 10 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.