Reklama
  • Środa, 25 listopada 2015 (15:05)

    Kapusta z mięsem i ziemniakami

Składniki dla 4 osób: 40 dag szynki wieprzowej lub łopatki • mała biała kapusta • puszka pomidorów • 2 cebule • 8 ziemniaków • 2 liście laurowe • 3 ziarna ziela angielskiego • pół łyżki cukru • masło klarowane • olej • ząbek czosnku • sól • pieprz

Reklama

1. Mięso umyj, pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj. W garnku podsmaż na maśle przyprawione solą i pieprzem mięso, dodaj pokrojoną cebulę. Duś godzinę. Dodaj kapustę, duś pół godziny. Ziemniaki posól, posyp tymiankiem, polej odrobiną oleju, piecz w temperaturze 180°C przez 40 minut.

2. Do mięsa dodaj pomidory, duś 15 minut. Dodaj pieczone ziemniaki. Podawaj gorące z chlebem.

Czas: około 2 godziny.

Świeża kapusta zawiera związki siarki, dlatego podczas pierwszego etapu gotowania może mieć nieprzyjemny zapach. By go zniwelować, przez pierwsze 15 minut nie przykrywaj garnka, w którym gotujesz kapustę. Zapach się ulotni.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:z | PUSTE

Zobacz również

  • SKŁADNIKI (8 porcji): ● 300 g ryżu (najlepiej arborio, czyli do risotto) ● 300 g dyni ● 250 g pieczarek ● 1 l bulionu warzywnego ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● pęczek natki pietruszki ● 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.