Reklama
  • Środa, 25 listopada 2015 (15:05)

    Kapusta z mięsem i ziemniakami

Składniki dla 4 osób: 40 dag szynki wieprzowej lub łopatki • mała biała kapusta • puszka pomidorów • 2 cebule • 8 ziemniaków • 2 liście laurowe • 3 ziarna ziela angielskiego • pół łyżki cukru • masło klarowane • olej • ząbek czosnku • sól • pieprz

Reklama

1. Mięso umyj, pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj. W garnku podsmaż na maśle przyprawione solą i pieprzem mięso, dodaj pokrojoną cebulę. Duś godzinę. Dodaj kapustę, duś pół godziny. Ziemniaki posól, posyp tymiankiem, polej odrobiną oleju, piecz w temperaturze 180°C przez 40 minut.

2. Do mięsa dodaj pomidory, duś 15 minut. Dodaj pieczone ziemniaki. Podawaj gorące z chlebem.

Czas: około 2 godziny.

Świeża kapusta zawiera związki siarki, dlatego podczas pierwszego etapu gotowania może mieć nieprzyjemny zapach. By go zniwelować, przez pierwsze 15 minut nie przykrywaj garnka, w którym gotujesz kapustę. Zapach się ulotni.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:z | PUSTE

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag zielonych szparagów, 10 dag parmezanu, 2 łyżki oliwy, 3/4 szklanki orzechów włoskich, 1 papryczka chili, 1/2 cytryny, sól morska, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.