Reklama
  • Czwartek, 11 lutego 2016 (11:05)

    Kapusta włoska jak lasagne

Składniki na 6 porcji: 50 dag mielonego mięsa (najlepiej z szynki), 1 główka kapusty włoskiej, 1 duża cebula, 1 cukinia, 2 czerwone papryki, 3 ząbki czosnku, 1 kulka mozzarelli, 1 puszka krojonych pomidorów, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, słodka papryka, mix włoskich ziół.

Reklama

1 Kapustę umyć, wyciąć głąb, sparzyć, by zmiękczyć liście, odcedzić. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę i cukinię umyć, usunąć nasiona, pokroić w paski.

2 Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, dodać warzywa, mięso, doprawić przyprawami i ziołami, dodać pomidory z zalewą i koncentrat, poddusić pod przykryciem.

3 W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układać warstwami (jak lasagne) liście kapusty i sos warzywno-mięsny. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia wierzch zapiekanki posypać startą mozzarellą.

Przygotowanie: ok. 80 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:cebula | lasagne | PUSTE

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże kalarepki, 2 pomidory, 2 jajka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, pół pęczka koperku, 10 dag startego żółtego sera, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, olej do formy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.