Reklama
  • Poniedziałek, 23 września 2013 (11:05)

    Kapusta nadziewana

Warto zaskoczyć rodzinę i zamiast tradycyjnego dania z kapusty przygotować taki pyszny „torcik”. Potrawa jest nieco pracochłonna, ale zadowolone miny domowników wynagradzają cały trud.

Składniki: główka kapusty włoskiej, po 20 dag kiełbasy i wędzonego boczku, marchewka, pietruszka, 1/3 selera korzeniowego, 3 ząbki czosnku, cebula, 2 jajka, 1 litr bulionu warzywnego, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju, 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, słodka papryka, kolendra, gorczyca, sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie: Kapustę oczyść z zewnętrznych liści. Główkę włóż do osolonego wrzątku, gotuj 10 min. Osącz, ostudź. Wierzch kapusty zetnij. Wydrąż środek kapusty, posiekaj go, podduś na maśle. Przełóż do miski.

Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce. Na rozgrzaną oliwę wrzuć kiełbasę, boczek, cebulę i czosnek. Podduś. Dodaj do podduszonej kapusty. Na powstałym tłuszczu podsmaż marchewkę, seler i pietruszkę. Podlej 5 łyżkami bulionu warzywnego, duś kilka minut.

Dodaj kapustę z wędliną, wbij jajka, wymieszaj, przypraw solą, pieprzem, słodką papryką, kolendrą i gorczycą. Farszem napełnij główkę kapusty, przykryj wierzchnimi liśćmi.

W garnku zagotuj resztę bulionu warzywnego, dodaj przyprawy. Włóż kapustę, duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 45 minut.

Czas przygotowania: 90 min, ilość porcji: 6, cena za porcję: 2,70 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:Dania

Zobacz również

  • Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 2,50 zł Skład na 4 porcje: ● 2 duże lub 4 średniej wielkości cebule ● 110 g mąki pszennej ● 4–6 łyżek bułki tartej ● 1–2 ząbki czosnku ● 1 l oleju do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.