Reklama
  • Czwartek, 26 lutego 2015 (14:00)

    Kapusta - królowa warzyw

Jak ukisić kapustę w domu?

Główkę świeżej kapusty posiekaj drobno. Włoż do garnka, najlepiej kamiennego, ale niekoniecznie, posyp kilkoma łyżkami soli kamiennej niejodowanej, wyciskaj rękoma sok. Odstaw na kilka dni w temp. 20˚C, następnie w temp. 12˚C, a potem w chłodzie (np. na balkonie).

Reklama

✓Na zupę ze słodką białą kapustą wybieraj główki o jasnych liściach, zwarte i jędrne, a na zupę z włoską kapustą główki zielone o niezbyt zwartych liściach.

✓Kapustę kiszoną przed dodaniem do zupy najpierw możesz wrzucić na gęste sitko i przelać kilka razy bieżącą wodą, by usunąć nadmiar kwasu. Jeśli jednak lubisz kwaśniejszą zupę, nie musisz tego robić.

✓Zupę z kapustą można podprawić zasmażką, dodać do niej kminek, jałowiec, tymianek lub cząber. Przyprawy najlepiej dodać w połowie gotowania zupy.

✓Kapusta kiszona jest bardzo zdrowa, dlatego warto jeść ją często. Zawiera kultury bakterii mlekowych, które wzmacniają odporność, łagodzą kaszel i wspomagają przemianę materii. Dodatkowym jej atutem jest to, że 100 g kiszonej kapusty to jedynie 16 kcal.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:zupa

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże twarde pomidory, 15 dag szynki wieprzowej, masło, 1 ząbek czosnku, 4 jajka przepiórcze, gałązki świeżych ziół (majeranek, tymianek), sól, świeżo mielony pieprz, olej do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.