Reklama
  • Piątek, 28 czerwca 2013 (13:00)

    Kalarepa dobra na wszystko

To warzywo warto mieć w swoim menu, bo jest niskokaloryczne, nie zawiera cholesterolu i dobrze działa na układ trawienny. I możesz z niego przygotować wiele smacznych dań.

Najlepiej jeść ją na surowo, bo wówczas zachowuje najwięcej cennych właściwości. Do sałatek wykorzystujemy też pokrojone, młode listki kalarepy.

Reklama

Razem z cebulą

Zupa z kalarepy i cebuli jest prosta w przygotowaniu. Podsmaż te dwa składniki przez 10 minut. Wlej bulion warzywny i pokrojone młode liście kalarepy. Po 15 minutach dodaj skrojone w kostkę ziemniaki, a gdy zmiękną, zabiel zupę śmietaną i przypraw.

W innej formie

Szybkie danie na ciepło z kalarepy to kotleciki panierowane. Młodą kalarepę pokrój na grube plastry, zblanszuj we wrzącej, osolonej wodzie ok. 5 minut. Wyciągnij, a po chwili każdy plaster obtocz dwukrotnie w jajku i tartej bułce. Smaż na złoty kolor, podawaj z sałatą i sosami. Kalarepkę pokrojoną w paluszki można też zanurzyć w cieście naleśnikowym z dodatkiem piwa. Smaż paluszki na złoty kolor, podawaj z dipem na bazie majonezu i śmietany.

Pomysłowo

Duszona kalarepka jest też świetnym dodatkiem do mięs. Podsmaż ją na patelni pokrojoną w cienkie paski, potem duś w mleku kokosowym z sosem sojowym. Możesz ją też poddusić w rondlu. Dodaj margarynę i ciut wody, przypraw solą, cukrem i przyprawą warzywną. Zrób zasmażkę z mąki, masła i odrobiny octu. Tak przyrządzona kalarepa zastąpi warzywa na ciepło.

Co warto wiedzieć?

Warto wiedzieć

Kalarepa jest odmianą kapusty, a tym, co lubimy w niej najbardziej, jest obrana ze skórki zgrubiała łodyga i młode liście. Warzywo to jest dostępne prawie przez cały rok w dwóch odmianach: zielonej i fioletowej. Fioletowa jest nieco bardziej wyrazista w smaku, a jej miąższ nie drewnieje podczas przechowywania. Wybierając kalarepki w sklepie, sprawdź czy liście są świeże, a bulwa twarda. Jeśli tak, to przez kilka dni możesz ją spokojnie przetrzymywać w lodówce lub nawet zamrozić.

Na żywo
Więcej na temat:Dobra | zupa | danie

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże cukinie, 30 dag piersi kurczaka, 1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 25 dag pieczarek, 1 szklanka bulionu warzywnego, 15 dag sera typu mozzarella, olej do smażenia, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.