Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Kalafiorowe paluszki

Składniki na 6 porcji: 3 cebule, 4 ząbki czosnku, 7 dag cukru, puszka pomidorów w zalewie, 2 ostre papryczki, 2 łyżki octu, 1 kalafior, 15 dag żółtego sera, 2 jajka, bułka tarta, sól, kolorowy pieprz, natka.

Reklama

1 Przygotuj pikantny dip pomidorowy. W tym celu obierz i pokrój w kosteczkę dwie cebule. Czosnek pozbaw osłonek, posiekaj drobno. Do rondelka wsyp cukier. Ogrzewaj, aż zacznie się karmelizować.

2 Dorzuć poszatkowaną cebulę i czosnek. Ogrzewaj, mieszając, 1-2 minuty. Dodaj rozdrobnione lekko pomidory z puszki wraz z zalewą. Ostre papryczki opłucz, osusz, pozbaw nasion. Posiekaj w krążki, dorzuć do składników sosu.

3 Całość duś na małym ogniu około 15 minut. Gdy sos będzie gotowy, dopraw go do smaku octem, solą oraz, ewentualnie, pieprzem. Odstaw do ostudzenia.

4 Kalafior podziel na różyczki, opłucz starannie, oczyść. Wrzuć na osolony wrzątek i krótko obgotuj (ok. 5 minut). Osącz na sicie. Możesz też zblanszować mrożone różyczki kalafiora. Obgotowane kawałki posiekaj na mniejsze kawałki. Włóż do miski.

5 Ostatnią cebulę obierz, posiekaj. Dodaj do kalafiora. Wsyp starty ser, wbij jajka. Dodaj 3 łyżki posiekanej natki. Masę wymieszaj, w razie potrzeby zagęść 1-2 łyżkami bułki tartej. Dopraw solą i kolorowym pieprzem. Formuj paluszki. Ułóż je na blasze, piecz 20 min w 200 st. Podawaj z dipem.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag mąki, 5 jajek, 1 szklanka mleka, 3 łyżki wody mineralnej, 4 małe cukinie, 8 plastrów szynki parmeńskiej, 200 ml jogurtu greckiego, 4 łyżki oleju, kiełki rzeżuchy, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.