Reklama
  • Środa, 16 grudnia 2015 (11:05)

    Jesienna zapiekanka

30 dag dyni, 1 por, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy, 2 opakowania fixu do sosu bolońskiego, 1 papryczka chili, 35 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 4 łyżki mleka, 1 jajko, sól, pieprz, 16 sztuk makaronu cannelloni (grube rurki), 25 dag sera mozzarella, tłuszcz do formy.

PRZYGOTOWANIE: ok. 75 minut

Reklama

1 Dynię rozciąć, oczyścić z pestek i włókien. Odciąć miąższ od skóry i drobno go pokroić. Por oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

2 Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej połowę cebuli. Dodać czosnek i plasterki pora. Dołożyć dynię. Warzywa podlać 500 ml wody. Wsypać fix do sosu bolońskiego i, mieszając, gotować 5 minut. Papryczkę chili oczyścić z pestek i posiekać.

Mielone mięso wymieszać z chili, resztą cebuli oraz koncentratem pomidorowym i mlekiem. Wbić jajko. Masę przyprawić solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszać.

3 Makaron cannelloni ugotować we wrzącej, osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Mozzarellę pokroić w plasterki. Makaronowe rurki napełnić mięsną masą. Żaroodporną formę (16x25x6 cm) posmarować tłuszczem. Na spód wylać trochę sosu dyniowego. Ułożyć na nim cannelloni z mięsem. Zalać pozostałym sosem.

Wierzch przykryć plasterkami mozzarelli. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 40 minut.

Życie na gorąco
Więcej na temat:mielone | makaron | zapiekanka

Zobacz również

  • Składniki: • kilogram mięsa mielonego z indyka • 3 duże marchewki • 10 czarnych oliwek • jajko • łyżka mielonego lnu • sól • pieprz • olej • bułka tarta. Sos: • 2 szkl. przecieru pomidorowego •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.