Reklama
  • Poniedziałek, 10 sierpnia 2015 (13:10)

    Jarzynowe purée

Składniki na 6 porcji: 70 dag selera, 50 dag ziemniaków, 2 duże marchewki, 30 dag zielonego groszku, 150 ml kremówki, 5 dag masła, 2 ząbki czosnku, sól, kolorowy pieprz

1. Seler (korzeniowy) obierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć do garnka z osoloną wodą.

2. Obrane ziemniaki umyj, pokrój na podobne kawałki co seler i wrzuć do tego samego garnka. Warzywa gotuj na średnim ogniu do miękkości (ok. 20 min).

Reklama

3. W tym czasie oczyść marchewki, opłucz. Pokrój je w kosteczkę. Wrzuć do osobnego garnka z osolonym wrzątkiem i gotuj 10 minut.

4. Groszek (świeży) przebierz, opłucz. Wrzuć do marchewki 5 minut przed końcem gotowania. Warzywa odlej. Jeśli chcesz, możesz ugotowaną marchewkę połączyć z osączonym groszkiem z puszki.

5. Ugotowane ziemniaki i seler odlej na sicie, pozostaw do ocieknięcia. Następnie przełóż je do miski i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków na gładkie purée.

6. Do miski z purée wlej kremówkę. Dodaj masło. Całość starannie rozmieszaj. Dopraw do smaku solą oraz przeciśniętym przez praskę lub obranym i drobno posiekanym czosnkiem.

7. Jarzynowe purée rozłóż na talerze, posyp ziarnami kolorowego pieprzu. Podawaj z marchewką i groszkiem.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: • opakowanie ciasta filo • 2 kg świeżego szpinaku • 25 dag sera feta • biała cebula • pół pora • 4 łyżki bułki tartej • 3 łyżki oliwy z oliwek • 3 jajka • oliwa • margaryna... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.