-
Poniedziałek, 29 września 2014 (11:05)
Jarskie mielone
Składniki na 4 porcje: 1 puszka ciecierzycy (grochu włoskiego), 1 cebula , 1-2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, 2 jajka, 1 szklanka bułki tartej, łyżeczka curry, olej do smażenia, sól, pieprz, kurkuma.
1 Ciecierzycę osącz z zalewy, przelej na sicie wodą i pozostaw do obcieknięcia. Następnie przełóż ją do miski i zmiksuj na purée. Cebulę obierz, posiekaj.
2 Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i krótko przesmaż. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj szybko z cebulą i dodaj do ciecierzycy.
3 Umyj i oczyść z ziarenek papryczkę chili, posiekaj drobno, wsyp do miski z masą. Wbij jedno jajko i wsyp tyle bułki tartej, by dało się uformować z masy kotlety.
4 Masę dopraw curry, solą, pieprzem i szczyptą kurkumy. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formuj kotlety. Panieruj je w pozostałym jajku i bułce. Smaż na oleju na złoto. Podawaj z ryżem, sosem pomidorowym oraz surówką.
czas ok. 30 min; porcja – 260 kcal, cena 1,50 zł

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 1 duży brokuł, 20 dag żółtego sera, 4 jajka, 100 ml mleka, 5 dag sera ricotta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1-2 łyżki masła do formy. więcej
Twój komentarz może być pierwszy