Reklama
  • Poniedziałek, 29 września 2014 (11:05)

    Jarskie mielone

Składniki na 4 porcje: 1 puszka ciecierzycy (grochu włoskiego), 1 cebula , 1-2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, 2 jajka, 1 szklanka bułki tartej, łyżeczka curry, olej do smażenia, sól, pieprz, kurkuma.

1 Ciecierzycę osącz z zalewy, przelej na sicie wodą i pozostaw do obcieknięcia. Następnie przełóż ją do miski i zmiksuj na purée. Cebulę obierz, posiekaj.

2 Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i krótko przesmaż. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj szybko z cebulą i dodaj do ciecierzycy.

Reklama

3 Umyj i oczyść z ziarenek papryczkę chili, posiekaj drobno, wsyp do miski z masą. Wbij jedno jajko i wsyp tyle bułki tartej, by dało się uformować z masy kotlety.

4 Masę dopraw curry, solą, pieprzem i szczyptą kurkumy. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formuj kotlety. Panieruj je w pozostałym jajku i bułce. Smaż na oleju na złoto. Podawaj z ryżem, sosem pomidorowym oraz surówką.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

czas ok. 30 min; porcja – 260 kcal, cena 1,50 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:olej do smażenia

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag białego ryżu, sól, 5 dag suszonej żurawiny, 10 dag rodzynek, 5 dag migdałów, 2 łyżki oliwy, 25 dag mielonej jagnięciny, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pieprz, 1 łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.