Reklama
  • Piątek, 26 lutego (09:05)

    Jak wykorzystać cykorię?

To wielka królowa tej pory roku: teraz jest najtańsza i ma więcej wartości niż szklarniowa sałata!

Reklama

Ma dużo witamin

♦Cykoria zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia witamin i minerałów, m.in. witaminy B1, B2, C, kwas foliowy, sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor.

Wspomaga trawienie

♦Dzięki laktucynie i laktukopikrynie, które nadają jej lekko gorzki smak, cykoria korzystnie wpływa na pracę wątroby (wydzielanie żółci) i pobudza apetyt.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Kolorowa sałatka

●Czerwona i biała cykoria ●garść orzechów nerkowca ●300 g małych pomidorów ●ogórek kiszony ●100 g czarnych oliwek ●natka i ew. garść mieszanki sałat; sos: ●oliwa z oliwek ●sok z limonki ●łyżeczka cukru ●szczypta czerwonego pieprzu i soli.

Warzywa umyj, osącz lub osusz, podziel lub pokrój na mniejsze kawałki. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni i ostudź. Dodaj do warzyw. Składniki sosu wymieszaj. Polej sałatkę i podaj.

Przekąska na ciepło

●2 żółte cykorie z odciętymi gorzkimi końcami ●masło ●1/2 cytryny ●30 ml białego wytraw. wina ●150 ml bulionu ●posiekana cebula ●2 plastry szynki ●tarty żółty ser ●sól ●pieprz ●natka Obie cykorie umyj, oprósz solą, pieprzem. Obsmaż na maśle, dodaj wino, sok z cytryny, bulion. Duś 10 min. Zdejmij z patelni, owiń w plastry szynki i trzymaj w cieple. Zeszklij cebulę, dodaj płyn z duszenia i ser, wymieszaj. Zalej warzywa, posyp natką.

Niektóre odmiany cykorii

1. Cykoria żółta ma ciekawy smak z nutą goryczy. Doskonała do sałatek, przekąsek, także zapiekana z różnymi dodatkami.

2. Cykoria czerwona (radicchio) z pięknymi, ciemnoczerwonymi liśćmi z białymi żyłkami, jest bardzo dekoracyjna. Świetna do przystawek, przekąsek, surówek.

3. Cykoria endywia kędzierzawa ma zielone, postrzępione liście o ząbkowanych brzegach. W smaku delikatniejsza niż żółta. Wspaniała do sałatek.

Świat kobiety
Więcej na temat:cykoria | ma | pory roku

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 puszki czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka pomidorów bez skórki, 2 małe cebule, 2 pęczki szczypiorku, 12 płatów makaronu lazania, 3 ząbki czosnku, 20 dag sera... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.