Reklama
  • Czwartek, 5 czerwca 2014 (10:05)

    Jak wybierać i przyrządzać szparagi

Są niskokaloryczne i stanowią doskonałe źródło kwasu foliowego, witamin z grupy B, witaminy A i C, wapnia i błonnika.

Najpopularniejsze są szparagi gotowane i polane masłem, ale używa się ich także w tartach, zupach, kremach, zapiekankach, sałatkach czy jako dodatek do ryb i mięsa.

Reklama

Z jajkiem i szynką parmeńską: Zagotuj wodę w szerszym garnku i nagrzej piekarnik do 200° C. Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe grubsze końce. Łodygi wrzuć na wrzątek i gotuj minutę.

Odcedź i od razu przepłucz zimną wodą. Zawiń je w plasterki szynki parmeńskiej, a ich główki posma ruj odrobiną masła.

Tak przygotowane umieść w żaroodpornym naczyniu i zapiekaj przez 10 minut. Jajka ugotuj na miękko. Jedz, maczając szparagi w jajku.

Pod białą pierzynką: Pyszne są białe szparagi pod beszamelem. Obierz je, ugotuj, przygotuj sos beszamelowy. Dopraw go gałką i białym pieprzem. Szparagi ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, polej sosem i zapiekaj ok. 20 minut.

Pyszny lunch: Penne ugotuj al dente. Szparagi przytnij, obierz je do 2/3 wysokości i pokrój na 4-cm kawałki. Ugotuj je na parze. Ser kozi pokrój. Makaron wymieszaj z masłem, dodaj szparagi i szczypiorek.

Jak kupować szparagi?

Wybieraj zawsze te o jasnych, zamkniętych główkach i połyskujących pędach. Świeżość szparagów możesz sprawdzić, łamiąc łodygę.

Gdy jest sprężysta i tryska z niej sok, warzywo jest świeże. Nie kupuj szparagów zwiędłych czy zdrewniałych, ani tych, które długo leżały na słońcu. Gdy kupujesz szparagi białe, wybieraj te średniej grubości, zielone – kieruj się tą samą zasadą, choć cienkie będą równie smaczne.

Na żywo
Więcej na temat:szparagi | penne | Tak | d

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 2 szklanki suchej ciecierzycy, 3 ząbki czosnku, 9 łyżek pasty tahini, 3 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki oliwy, 1/3 pęczka bazylii, 8 suszonych pomidorów w oleju, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.