Reklama
  • Wtorek, 17 września 2013 (15:00)

    Jak przyrządzić paprykę

To warzywo wszechstronne. Jemy je na surowo w sałatkach czy na ciepło: grillowane, gotowane, duszone, zapiekane. Oczywiście można ją marynować lub robić z niej aromatyczne pasty do mięs.

Zmniejsza apetyt, przyśpiesza spalanie tłuszczu i jest lepszym źródłem witaminy C niż cytryna. Teraz, pod koniec lata, jest najbardziej aromatyczna.

Reklama

Zawiera też witaminy B i E (najwięcej żółta), wapń, potas, żelazo i magnez. I nie traci swoich walorów mimo obróbki termicznej, bo szybko staje się miękka. Mowa oczywiście o papryce, królowej węgierskiej kuchni, której nie brak teraz na straganach.

Z nadzieniem

Faszerowana papryka to danie czasochłonne, ale pyszne. Wybierz kilka ładnych, dużych papryk, przekrój je na dwie części w 3/4 wysokości i usuń gniazda nasienne.

Do farszu potrzebujesz gotowanego ryżu (al dente). A także zeszklonych cebuli, pieczarek i mięsa mielonego (może być to drób, wieprzowina).

Wbij do tego jajo, przypraw do smaku, posyp majerankiem i tymiankiem. Na koniec dodaj ryż i wymieszaj na jednolitą masę. Farsz przełóż do papryk. Ustaw je jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym.

Nakryj „czapeczkami” z ogonkami, smarując je uprzednio oliwą. Podlej papryki wodą do wysokości 2 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika. Wyjmij dopiero, gdy skórka się pomarszczy.

Po węgiersku

Do leczo, dania pochodzącego z kuchni węgierskiej, oprócz papryki dodaj cukinię, pieczarki, kukurydzę, cebulę, fasolkę, koncentrat pomidorowy i czosnek.

Smak leczo zaostrzysz papryczkami chili. Do leczo świetnie pasują parówki i kiełbasa. Podawaj je z bagietką.

Dostępna też zimą

Lubisz paprykę? Możesz ją podawać do obiadu przez cały rok, wystarczy ją zamarynować. Samą lub z ogórkiem, czosnkiem i cebulą. Warzywa pokrój i czekaj przez godzinę, aż puszczą sok. Potem odciśnij sok i wrzuć je do garnka.

Zalej zalewą z dodatkiem oleju, octu, cukru, soli, liści laurowych i słodkiej sproszkowanej papryki. Gotuj przez chwilę, dodaj zmiażdżony czosnek. Mieszaj, następnie przełóż do suchych i czystych słoików. Zakręć i pasteryzuj je przez 15 minut.

Na żywo
Więcej na temat:smak | papryka

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.