Reklama
  • Wtorek, 2 grudnia 2014 (13:05)

    Jak gotować ziemniaki?

Jeśli chcesz, aby ziemniaki ugotowały się szybciej i nie wykipiały, dodaj do wody odrobinę masła lub łyżkę oleju. Olej sprawi również, że ziemniaki zachowają swój kolor i nie będą się rozpadać.

Czasami zdarza się, że po ugotowaniu ziemniaków musisz jeszcze skończyć piec mięso. Jeśli odlejesz wodę i zostawisz je pod przykryciem, nasiąkną wodą. Aby do tego nie dopuścić, przykryj garnek z odlanymi z wody ziemniakami czystą ścierką i na nią połóż pokrywkę.

Reklama

Para wchłonie się w ścierkę, a ziemniaki będą gorące i suche. Ziemniaki będą bardziej puszyste, jeśli rozgnieciesz je razem z odrobiną mleka lub śmietany.

Na żywo
Więcej na temat:para | ziemniaki

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże kalarepki, 2 pomidory, 2 jajka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, pół pęczka koperku, 10 dag startego żółtego sera, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, olej do formy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.