Reklama
  • Wtorek, 2 grudnia 2014 (13:05)

    Jak gotować ziemniaki?

Jeśli chcesz, aby ziemniaki ugotowały się szybciej i nie wykipiały, dodaj do wody odrobinę masła lub łyżkę oleju. Olej sprawi również, że ziemniaki zachowają swój kolor i nie będą się rozpadać.

Czasami zdarza się, że po ugotowaniu ziemniaków musisz jeszcze skończyć piec mięso. Jeśli odlejesz wodę i zostawisz je pod przykryciem, nasiąkną wodą. Aby do tego nie dopuścić, przykryj garnek z odlanymi z wody ziemniakami czystą ścierką i na nią połóż pokrywkę.

Reklama

Para wchłonie się w ścierkę, a ziemniaki będą gorące i suche. Ziemniaki będą bardziej puszyste, jeśli rozgnieciesz je razem z odrobiną mleka lub śmietany.

Na żywo
Więcej na temat:para | ziemniaki

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: 10 dag ryżu do risotto, 30 dag buraków, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy, 4 gałązki świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego), 500 ml bulionu jarzynowego, 4... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.