Reklama
  • Wtorek, 29 lipca 2014 (15:05)

    Jak gotować bób

Młody bób jest już na straganach. Choć ciężko mu się oprzeć, pamiętaj, że jest ciężkostrawny i kaloryczny.

Bób to źródło białka roślinnego, wapnia, żelaza, witamin C, A i tych z grupy B. Przygotujesz z niego wiele smacznych dań.

Choć najlepiej znany jest prosto z wody, z solą i masełkiem albo bułką tartą, warto wiedzieć, że bób świetnie komponuje się z boczkiem, pasuje do warzywnych gulaszy i zup. Można serwować go na grzankach, jako gorący dodatek do dań rybnych i mięs albo zmiksować i podawać jako piure.

Lekka kolacja

Reklama

Lubisz sałatki? Tym razem przygotuj je z bobem. Kalarepę pokrój w paseczki, dodaj piórka czerwonej cebuli i ugotowany bób ze skórką. Skrop oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, posyp natką.

A może spróbujesz bobu w towarzystwie boczku? Sałatę masłową umyj, osusz, porwij na kawałki i rozłóż na talerzu. Pokrojony boczek podsmaż na złoty kolor. Na sałacie ułóż ugotowany i schłodzony bób, na tym paski boczku. Posyp wszystko szczypiorkiem.

Pesto z bobu. Będzie świetne do makaronu czy też jako smarowidło do pieczywa. Ugotowany bób obierz i rozgnieć widelcem. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, starty parmezan, orzeszki piniowe, posiekaną bazylię i oliwę z oliwek. Przypraw wszystko i zmiksuj. Podawaj pesto z makaronem oraz świeżą bazylią.

Jak gotować bób

Młody bób gotuje się krótko, zwykle ok. 15 minut, starszy – nawet do pół godziny. Solimy go pod koniec gotowania. Do garnka z gotującym się bobem warto dodać parę gałązek kopru – wzmocni to smak i zmniejszy jego właściwości wzdymające. Pokrojonym koprem można też posypać ugotowany bób. Ważne, żeby go nie rozgotować. Warto pałaszować bób razem ze skórką, gdyż ta zawiera najwięcej witamin i błonnika.

Na żywo
Więcej na temat:bób | pesto | tych

Zobacz również

  • Składniki: 2 cebule, sól, 1 czerwona papryka, 2 żółte papryki, kawałek ostrej papryczki, 4 parówki, 1/2 kg pomidorów, czosnek, 0,5 l rosołu, 1/2 puszki kukurydzy, mielona papryka, zioła, pieprz, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.