Reklama
  • Poniedziałek, 22 lutego (13:05)

    Gulasz z fasolą

Składniki na 3-4 porcje: 30 dag czerwonej fasoli, 30 dag białej fasoli, np. Jaś karłowy, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 2 małe marchewki, 60 dag pomidorów krojonych z puszki, 2 łodygi selera naciowego, 1 papryczka chili, olej do smażenia, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Fasolę białą i czerwoną wypłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej zimną wodą i odstaw na 10-12 godzin. Następnie odcedź, zalej świeżą zimną wodą i  ugotuj do miękkości (60-90 minut).

2. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Marchewki obierz, umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w talarki. Łodygi selera umyj i także pokrój w talarki. Umytą i osuszoną papryczkę chili pokrój w kostkę.

Reklama

3. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij.  Następnie dodaj pokrojone marchewki, seler naciowy oraz papryczkę chili i mieszając smaż ok. 5 min.

Do garnka włóż pomidory z puszki, podgrzej i wrzuć warzywa z patelni. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, gotuj na małym ogniu 20-30 min. Na koniec dodaj ugotowane obie fasole i podgrzewaj jeszcze ok. 10 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i posyp posiekaną natką. Podawaj z kaszą, np. jaglaną, ryżem lub pieczywem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania):15 minut. Porcja: 300 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 1 duża główka młodej kapusty, 1 po, 1 pszenny tost, 1 łyżeczka masła, 50 dag mielonej karkówki, 1 jajko, po 2 marchewki i pietruszki, 2 szkl. bulionu drobiowego, pieprz, zioła... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.