Reklama
  • Wtorek, 3 stycznia (10:00)

    Gulasz z dynią

Składniki na 6 porcji:  50 dag wołowiny (np. z łopatki), 1,5 kg dyni hokkaido, 250 ml bulionu, 1 cebula, 15 dag brzoskwiń z puszki, 5 dag moreli suszonych, 3 łyżki oleju, 1/2 pęczka szczypioru, 1 łyżka przecieru z pomidorów, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, papryka ostra, liść laurowy, ziele angielskie, oregano

Reklama

Przygotowanie: ok. 140 minut.

1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Cebulę oczyścić, posiekać, zeszklić z czosnkiem na łyżce oleju, przełożyć do rondla. Mięso zrumienić na reszcie oleju, oprószyć przyprawami, dołożyć do cebuli, zalać bulionem, zagotować.

2. Dynię umyć, przekroić na połówki, usunąć gąbczasty miąższ i pestki, pokroić w grubą kostkę. Morele namoczyć we wrzątku. Kiedy napęcznieją, odcedzić, pokroić na połówki lub w paseczki. Brzoskwinie odsączyć z zalewy.

3. Do bulionu dodać liść laurowy, ziele angielskie, przecier, morele. Dusić pod przykryciem ok. 90 min. Dodać pokrojone brzoskwinie i dynię, dusić ok. 20 min, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką. Posypać posiekanym szczypiorem.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże kalarepki, 2 pomidory, 2 jajka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, pół pęczka koperku, 10 dag startego żółtego sera, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, olej do formy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.