Reklama
  • Poniedziałek, 12 września 2011 (13:35)

    Gulasz warzywny z ziołami

Składniki na 5 porcji: 1 szklanka czerwonej fasoli, 30 dag pieczarek, 1-2 cebule, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 kolorowe papryki, 2-3 duże ziemniaki, 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich, sól, pieprz, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 3 łyżki oleju, świeże zioła, np. rozmaryn do dekoracji.

Zdjęcie

/© Panthermedia
/© Panthermedia

1 Fasolę namoczyć na noc, rano przepłukać, ugotować w świeżej wodzie, pod koniec gotowania lekko osolić. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Papryki dokładnie oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Ziemniaki obrać i również pociąć w kostkę.

2 Olej rozgrzać w dużym rondlu, mieszając, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać masło, wrzucić pokrojone pieczarki i paprykę, przesmażyć chwilę na ostrym ogniu. Zmniejszyć go i dusić pod przykryciem ok. 10-15 minut.

Reklama

3 Dodać ziemniaki, fasolę, koncentrat pomidorowy i przyprawy, wymieszać (jeśli trzeba, podlać wodą). Dusić na małym ogniu, aż składniki będą miękkie.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: ● Pęczek zielonych szparagów ● 3 łyżki bułki tartej ● 2 jajka ● 1/2 pęczka natki pietruszki ● sól ● pieprz ● cukier ● 1/2 cytryny ● 3 łyżki masła. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.