Reklama
  • Środa, 10 lutego (08:00)

    Gulasz warzywny z kiełbasą

Składniki na 4 porcje: 30 dag pikantnej cienkiej kiełbasy, 30 dag makaronu kokardki, 2 czerwone papryki, 1 cukinia, 1 cebula, 1/2 pęczka bazylii, 250 ml przecieru pomidorowego, 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, oliwa z oliwek, sól, pieprz.

Reklama

1. Papryki umyj, wytrzyj. Rozetnij na pół i usuń środki z pestkami. Miąższ pokrój w nieco większą kostkę. Cukinię umyj, wytrzyj. Odetnij końce, a resztę pokrój w kos- teczkę. Obierz i posiekaj cebulę.

2. Kiełbasę pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć cebulę. Mieszając od czasu do czasu, smaż, aż stanie się chrupiąca. Wówczas przełóż ją do garnka, a na tłuszcz na patelni wrzuć cebulę. Mieszając, zeszklij.

Dodaj paprykę. Oprósz solą i pieprzem. Smaż 5 min, mieszając od czasu do czasu. Dołóż cukinię. Smaż jeszcze 3 min i wszystkie składniki dodaj do kiełbasy. Wlej przecier pomidorowy. Zmniejsz ogień i duś ok. 5 min.

3. Obierz i przeciśnij przez praskę czosnek. Oczyść z pesteczek papryczkę chili, posiekaj ją drobno i razem z czosnkiem dodaj do gulaszu. Ew. przypraw.

4. W garnku zagotuj posoloną wodę. Wsyp makaron i ugotuj na półmiękko. Odcedź. Bazylię opłucz, listki poodrywaj od gałązek, posiekaj.

Przed podaniem makaron wymieszaj z gulaszem. Posyp bazylią. Potrawę podawaj z kleksem jogurtu naturalnego.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:gulasz | z

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● główka młodej kapusty ● puszka mleczka kokosowego ● 1,5 łyżeczki curry ● płaska łyżeczka startego imbiru ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● szczypta chili w proszku ● masło do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.