Reklama
  • Piątek, 23 lipca 2010 (11:09)

    Grzyby w pieczonych ziemniakach

Wakacyjna kuchnia.

Zdjęcie

Grzyby w pieczonych ziemniakach /Smacznego
Grzyby w pieczonych ziemniakach
/Smacznego

Składniki:

- 0,5 kg mieszanych grzybów leśnych,
- 4 duże ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 10 dag wędzonego boczku w plastrach,
- 1 łyżka siekanego majeranku lub suszonego,
- kilka gałązek majeranku do dekoracji,
- 200 ml śmietany 18 proc.,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki masła

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyć, ponakłuwać widelcem, osolić, obłożyć plasterkami czosnku i owinąć w folię aluminiową. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 50 min. W tym samym czasie oczyścić, umyć i osuszyć grzyby. Cebulę posiekać. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać grzyby, oprószyć majerankiem i smażyć kilka minut. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem. Na oddzielnej patelni przesmażyć boczek. Upieczone ziemniaki przekroić na pół, obłożyć grzybami. Podawać z gałązkami świeżego majeranku, wędzonym boczkiem i śmietaną.
Czas przygotowania: 1 h 30 min.

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Kotleciki: 2 brokuły • 2 łyżki mąki • olej Tempura: 1/2 szklanki mąki kukurydzianej • 1/2 szklanki mąki pszennej • zimna woda gazowana Sos: serek śmietankowy z ziołami •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.