Reklama
  • Wtorek, 2 lutego (13:00)

    Grecka musaka pachnąca tymiankiem

Składniki na 8 porcji: 50 dag mięsa mielonego wołowego, 2 średnie bakłażany, 2 pomidory , 3 ugotowane ziemniaki, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej, 1 szkl. sosu beszamelowego, 75 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 łyżki ziół prowansalskich, po 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki i tymianku, sól, pieprz, olej.

1. Bakłażany pokrój na półplasterki, posól i odstaw. Gdy puszczą sok, opłucz i osusz. Zrumień na suchej patelni. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj. Ziemniaki pokrój na grubsze plasterki.

Reklama

2. Rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć mięso, dodaj cebulę i czosnek. Wymieszaj z przyprawami, wlej wino. Duś ok. 10 minut. Dodaj kukurydzę. Pomidory umyj, osusz, pokrój w plasterki. Piekarnik nagrzej do 180ºC.

3. Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Układaj warstwami: 1/2 bakłażanów, następnie ziemniaki wymieszane z mięsem, resztę bakłażanów, plastry pomidorów.

4. Wierzch musaki polej sosem beszamelowym. Przykryj folią, wstaw do piekarnika, piecz ok. 30 minut. Zdejmij folię i piecz ok. 10 minut (aż wierzch smakowicie się zrumieni).

Wersja bez mięsa

Jeśli przyrządzasz to danie dla wegetarian, mięso zastąp większą ilością warzyw. Oprócz podsmażonych bakłażanów przygotuj plasterki cukinii i krążki słodkiej cebuli. Wykorzystaj też pasternak i marchew (oczyść je, pokrój na grube plasterki i podsmaż na oliwie lub oleju).

Jeśli chcesz, by w zapiekance było więcej zdrowego białka, jedną warstwę ułóż z kosteczek tofu podsmażonego na oleju rzepakowym.

Naj
Więcej na temat:musaka

Zobacz również

  • Pieczone cukinie  z aromatycznym farszem

    Składniki: 4 średnie cukinie, 30 dag fileta z kurczaka, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 20 dag sera żółtego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawa do gyrosa, papryka ostra mielona, zioła... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.