Reklama
  • Wtorek, 3 stycznia (11:00)

    Gospodarska zapiekanka z dyni

Składniki: 1 średnia dynia, 12-16 miniserdelków (ew. parówki albo kawałki wędliny), 2 puszki kukurydzy, 20 dag startego żółtego sera, 2 duże cebule, 40 dag ziemniaków, 6 gałązek tymianku, sól, pieprz, mielony imbir, olej do posmarowania dyni

Reklama

1. Ziemniaki obierz, pokrój w sporą kostkę. Gotuj 15 minut w lekko posolonej wodzie. W tym czasie wierzch dyni zetnij. Usuń pestki oraz włókna. Miąższ ostrożnie wydrąż i pokrój go w grubą kostkę. Kukurydzę osącz z zalewy. Cebule obierz, pokrój w plastry. Tymianek opłucz, posiekaj. Ziemniaki odcedź, osącz.

2. Wydrążoną łupinę dyni posmaruj olejem, ułóż w niej na przemian: ziemniaki, miąższ dyni, cebulę i serdelki. Każdą warstwę posyp: solą, pieprzem, imbirem, tymiankiem, kukurydzą i serem. Piecz ok. 50 minut w temp. 200°C.

Naj

Zobacz również

  • 4 porcje Składniki: 1 pęczek dużych rzodkiewek, 15 dag chudego twarogu, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., sól, mielony biały pieprz, kiełki fasolki, groszku, soczewicy lub rzeżucha. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.