Reklama
  • Piątek, 5 kwietnia 2013 (15:03)

    Góralska baba ziemniaczana

Składniki: 1,5 kg dużych ziemniaków ● 3 ząbki czosnku ● 2 cebule średniej wielkości ● olej do smażenia ● 2 duże jajka ● 3/4 szklanki mąki pszennej ● łyżeczka soli ● łyżeczka pieprzu ● smalec do posmarowania formy.

Ziemniaki cienko obierz, a następnie umyj i zetrzyj je na drobnej tarce jarzynowej.

Reklama

Cebulę obierz i drobno posiekaj, po czym zeszklij na rozgrzanym oleju. Ostudzoną przełóż do startych ziemniaków. Dodaj jajka oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, następnie przesianą mąkę pszenną, dopraw solą oraz pieprzem i całość dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowaną masę przełóż do natłuszczonej smalcem formy na babę z kominkiem i starannie wygładź jej powierzchnię. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C (góra oraz dół). Wstaw do niego babkę i piecz ją przez około 1,5 godziny (aż patyczek, którym ją sprawdzisz, będzie suchy).

Gotową babę wyjmij z piekarnika, lekko przestudź, po czym wyjmij ją z formy. Pokrój ją na porcje i podawaj. Tak przygotowaną babę ziemniaczaną możesz także serwować okraszoną mocno zesmażonymi skwarkami z boczku z dodatkiem cebulki.

Babka znakomicie smakuje sama, jak również jako dodatek do różnych mięs, np. kotletów. Pasują do niej proste surówki, np. z kiszonej kapusty.

Świat kobiety
Więcej na temat:Tak | ziemniaki

Zobacz również

  • Składniki: 1 mała czerwona kapusta, sól, 20 dag kaszki kuskus, 10 dag pokrojonych w słupki migdałów, 1 mała cebula, 10 dag suszonej żurawiny, 3 łyżki oliwy, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.