Reklama
  • Piątek, 1 stycznia 2010 (10:43)

    Gołąbki z ziemniaków z kiełbasą

Gołąbki trochę inaczej.

Zdjęcie

Gołąbki z ziemniaków /Smacznego
Gołąbki z ziemniaków
/Smacznego

Składniki na 6 porcji:

- główka białej kapusty (średniej wielkości),
- 1 kg ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 średnie marchewki,
- 20 dag kiełbasy (może być zwyczajna),v - 2-3 łyżki kaszy manny,
- sól, pieprz, inne przyprawy do smaku,
- kawałek słoniny lub boczku

Reklama

Przygotowanie:

1. Kapustę oczyszczam z pierwszych liści, opłukuję, obgotowuję w osolonej wodzie. Kiedy liście zmiękną delikatnie po jednym zdejmuję i ścinam zgrubiały nerw.
2. Ziemniaki obieram, trę na tarce jak na placki ziemniaczane. Marchewkę, cebulę i czosnek obieram, też trę na tarce. Kiełbasę mielę.
3. Do ziemniaków dodaję kaszę, kiełbasę i starte warzywa. Przyprawiam. Porcje farszu zawijam w liście kapusty.
4. Dno garnka wykładam liśćmi kapusty, układam gołąbki, wlewam nieco wody i piekę przez godzinę w temp. 180 stopni C.
5. Słoninę kroję w kostkę, smażę, tłuszczem polewam gołąbki.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 3 bulwy fenkuła, 40 dag polędwiczek wieprzowych, pieprz, 3-4 łyżki oleju, sól, 100 ml wytrawnego białego wina, 1 cebula, 20 dag śmietany kremówki, 25 dag sera gorgonzola, 4 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.