Reklama
  • Wtorek, 7 października 2014 (08:05)

    Gołąbki z ryżem i wieprzowiną

Skład na 5 porcji: ● główka kapusty włoskiej ● 250 g mielonej wieprzowiny ● 250 g ryżu ● 1 jajko ● 1 litr rosołu (może być z kostki) ● 1 mała cebula ● 60 g masła lub smalcu ● sól i pieprz

1. Ryż gotujemy, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą. Cebulę siekamy, smażymy na maśle lub smalcu. Do ryżu dajemy mięso, cebulę, jajko i przyprawy. Farsz mieszamy i odstawiamy.

2. Kapustę rozbieramy na liście. Nerwy ścinamy. Na większych liściach układamy farsz, zwijamy. Mniejszymi liśćmi wykładamy dno rondla.

Reklama

3. Jeśli zostały nam jakieś liście kapusty, przykrywamy nimi gołąbki, całość zalewamy rosołem i na 1,5 godziny wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180ºC.

Można je podać z ziemniakami i sosem pomidorowym lub z polaną sosem winegret sałatką z kapusty pekińskiej, pomidorów, ogórków, cebuli i wysmażonego wędzonego boczku.

Czas przygotowania 100 minut. Cena jednej porcji 3,80 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 206 kcal Białko 10,1 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 29 g

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Rewia
Więcej na temat:z | gołąbki

Zobacz również

  • Składniki na 5 słoików (po ok. 250 ml): po 3 żółte i czerwone papryki (w sumie ok. 1,2 kg), 4 zielone papryki, 14 gałązek tymianku, 2 cebule, 8-10 małych ząbków czosnku, 5 łyżek oliwy, 1 i 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.