Reklama
  • Piątek, 21 stycznia 2011 (14:51)

    Gołąbki z kaszy jaglanej - w 105 minut

Smaczne i zdrowe.

Zdjęcie

Gołąbki z kaszy jaglanej /Smacznego
Gołąbki z kaszy jaglanej
/Smacznego

Składniki na 6 porcji:

- 2 szklanki kaszy jaglanej,
- 15 dag pieczarek,
- 2 cebule,
- 1/2 selera,
- duża marchewka,
- główka kapusty (najlepiej włoskiej),
- gęsta kwaśna śmietana,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz, listek laurowy

Przygotowanie:

1. Ugotuj kaszę w 1 l posolonej wody (powinna być lekko niedogotowana). Odcedź.
2. Posiekaj cebulę i pieczarki. Marchewkę i seler zatrzyj na tarce. Na oleju podsmaż cebulę i pieczarki, dodaj marchewkę i seler. Chwilę duś razem. Wymieszaj z kaszą. Przypraw solą i pieprzem.
3. Kapustę sparz, podziel na pojedyncze liście. Pościnaj zgrubiałe nerwy. U nasady liści kładź po porcji farszu. Boki załóż do środka. Zwiń roladki. Gotowe gołąbki ciasno układaj w nasmarowanym tłuszczem rondlu. Zalej 1,5 l wody, posól. Dodaj listek laurowy. Na wolnym ogniu duś godzinę. Podawaj obsmażone na oleju, polane gęstą kwaśną śmietaną.
Czas przygotowania: 105 minut.
1 porcja: 420 kcal.

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Placuszki z cukinii z serem feta i szczypiorkiem

    Składniki: duża cukinia, opakowanie fety, 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem, 1/2 pęczka koperku, 2 jajka, 2 łyżki mąki, pieprz ziołowy, olej do smażenia. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.