Reklama
  • Poniedziałek, 27 stycznia 2014 (11:00)

    Gołąbki w sosie chili

Składniki na 8 porcji: 1 kg mięsa mielonego wołowego, 1 woreczek ryżu białego, 2 woreczki ryżu dzikiego, 2 litry warzywnego bulionu, 1 cebula, 1 jajko, sól, pieprz, kapusta włoska, sos pomidorowy w kartoniku, 2 papryczki chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżka mąki, olej, bazylia, oregano.

1. Ryż ugotuj na półsypko, a następnie wymieszaj z mięsem, jajkiem, solą i pieprzem.

Reklama

2. Kapustę umyj i gotuj ok. 10 minut, żeby zmiękła. Potem oddziel liście od głąba. Na każdym z nich ułóż po porcji farszu i zwiń w paczuszki.

3. Włóż gołąbki do dużego garnka wyłożonego warstwą liści, zalanymi bulionem. Dopraw całość solą, pieprzem oraz suszoną bazylią i oregano. Gotuj potrawę ok. 30-40 minut na średnim ogniu.

4. Na sam koniec wlej przecier pomidorowy z kartonika oraz dorzuć nacięte i podsmażone na patelni papryczki chili. Zagęść sos mąką wymieszaną z wodą.

5. Gotowe gołąbki podawaj z ziemniakami pure lub ze świeżą bułeczką.

Małgorzata Kwiatkowska z Krapkowic

Super TV
Więcej na temat:chili | gołąbki | sos | S.O.S.

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● 1 nieduża dynia hokkaido ● 5 łyżek oliwy ● główka czosnku ● tymianek, szałwia, bazylia lub oregano ● sól gruboziarnista ● pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.