Reklama
  • Wtorek, 28 lutego (14:05)

    Gołąbki jarskie

Składniki na 18 sztuk: 1 główka białej kapusty, 1 szklanka ryżu (brązowego lub białego), 1,5 szklanki groszku mrożonego, 2 cebule, 2 puszki pomidorów krojonych, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, papryka słodka, cukier, olej.

Reklama

Przygotowanie: ok.65 minut

1. Kapustę umyć, oczyścić z brzydkich liści, wyciąć głąb. Główkę gotować 5 min w osolonym wrzątku, ostrożnie wyjąć, wystudzić, oddzielić liście. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju, połowę udusić z pomidorami, doprawić do smaku.

2. Ryż opłukać. W garnku zagotować 1,5 szklanki wody, lekko osolić, wsypać przepłukany ryż. Dodać 1 łyżkę oleju, zagotować, przykryć szczelnie pokrywką, zmniejszyć płomień, gotować, aż wchłonie wodę. Wymieszać z groszkiem i zeszkloną cebulą.

3. Na liściach rozkładać po 1,5 łyżki farszu. Zwijać jak tradycyjne gołąbki, układać ściśle w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżką oleju. Zalać sosem z duszonej cebuli i pomidorów. Gołąbki zapiekać 20-30 min w 180ºC.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1,5 szkl. kaszy jaglanej, 15 dag mrożonego zielonego groszku, 1 bakłażan, 30 dag fety, 3 szkl. bulionu warzywnego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 6 łyżek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.