Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Gnocchi w warzywach

Składniki: po 1 cebuli, chili i bakłażanie, 2 ząbki czosnku, olej, 5 dag koncentratu pomidorow., 50 ml białego wina, sól, pieprz, 25 dag pomidorów z puszki, 1 kg ziemniaków, 1 jajko , 30 dag mąki, oregano, bazylia, parmezan

1. Cebulę oraz czosnek obierz, poszatkuj. Chili oczyść z pestek, posiekaj. Umyty bakłażan pokrój w kostkę. W rondlu lub na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju.

2. Wrzuć kawałki bakłażana. Smaż, mieszając, aż warzywo zacznie miękknąć. Dodaj posiekaną cebulę z czosnkiem. Smaż, mieszając, jeszcze kilka minut.

Reklama

3. Do przesmażonych składników dodaj koncentrat pomidorowy, białe wino i lekko rozdrobnione pomidory z puszki wraz z zalewą. Duś ok. 20 minut. Dodaj posiekane chili. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.

4. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach z dodatkiem soli. Ostudź, obierz i przepuść przez praskę. Dodaj jajko oraz mąkę, dopraw solą. Zagnieć gładkie ciasto.

5. Z ciasta formuj wałeczki, krój na małe kawałki, zrób na nich wzory widelcem. Gotuj we wrzątku, aż wypłyną. Wymieszaj z sosem. Posyp tartym parmezanem.

Czas ok. 70 min; porcja – 630 kcal, cena 2,80 zł.

Na kopytka, pyzy, kluski, placki i baby ziemniaczane najlepiej nadają się mączyste odmiany ziemniaków, które zawierają dużo skrobii i łatwo się rozpadają podczas gotowania, np. Bryza, Ibis, Tajfun.

Dobra rada . Aby skrócić czas przyrządzania dania, wykorzystaj gotowe gnocchi lub małe kopytka.

Świat kobiety
Więcej na temat:gnocchi | Tajfun | tajfun

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 4 duże ziemniaki do pieczenia, 1 mała cebula, 8 plastrów szynki konserwowej, 10 dag korniszonów l 1/2 pęczka rzodkiewek, 8 pomidorków koktajlowych, 1 opakowanie serka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.