Reklama
  • Wtorek, 1 kwietnia 2008 (08:52)

    Gniazdka jajeczno-kartoflane z zielonym groszkiem

Proste i efektownie podane.

Zdjęcie

Gniazdka jajeczno-kartoflane /Smacznego
Gniazdka jajeczno-kartoflane
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- 1/2 kg ziemniaków,
- 20 dag mrożonego zielonego groszku,
- 3 marchewki,
- 4 jajka,
-2 łyżki masła,
- sól, pieprz, natka pietruszki.

Reklama

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić z wody, dokładnie rozgnieść widelcem na jednolitą masę. Marchewki obrać, ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Ostudzić. Pokroić na ukośne plastry. Groszek gotować przez 5 minut w małej ilości osolonej wody. Odsączyć, dodać łyżkę masła, delikatnie wymieszać. Drugą łyżkę masła połączyć z ziemniakami. Masę ziemniaczaną włożyć do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką. Formę tortową wysmarować masłem, wycisnąć do niej ze szprycy cztery "ziemniaczane gniazdka". W środek każdego wbić jajko, a dookoła ułożyć warzywa. Włożyć do piekarnika, zapiekać, aż białka się zetną. Jajka posolić i popieprzyć. Udekorować je natką.
Czas przygotowania 40 minut

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag pokrojonej na cienkie plasterki szynki konserwowej, 50 dag gęstego kremowego serka, świeżo zmielony czarny pieprz, pęczek zielonych szparagów, masło. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.