Reklama
  • Wtorek, 28 lutego (14:05)

    Faszerowane ziemniaki z pieca

Składniki na 4 porcje: 4 duże ziemniaki do pieczenia, 10 dag kuskusu, 1 marchew, 15 dag pomidorków cherry, 1 ogórek świeży, 1/2 cebuli, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 łyżka soku z cytryny, 8 łyżek sera żółtego, 3 łyżki oliwy, 450 ml jogurtu greckiego, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, cukier.

1. Ziemniaki umyć, osuszyć, natrzeć oliwą, owinąć folią aluminiową, piec ok. 60 min w temp. 180ºC, przekroić na pół. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu.

Reklama

2. Marchew obrać, zetrzeć na tarce. Pomidory podzielić na ćwiartki. Szczypior posiekać. Ogórek obrać, pokroić w kosteczkę. Warzywa wymieszać z kuskusem i serem, doprawić 1 łyżką oleju, solą, pieprzem i cukrem.

Farsz rozłożyć na ziemniakach, polać sosem (jogurt zmiksować z siekaną natką, czosnkiem, sokiem i przyprawami).

Nasza rada

Takie ziemniaki z ­powo­dzeniem mogą zastąpić obiad lub kolację. Do sosu możesz dodać 1-2 łyżki gęstego majonezu.

Przygotowanie: ok. 90 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 30 dag odsączonej kapusty kiszonej, 50 dag ziemniaków, 20 dag wędzonego łososia w plastrach, 200 ml kwaśnej śmietany, 1 żółtko, 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej, olej do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.