Reklama
  • Piątek, 10 lipca 2015 (13:05)

    Faszerowane ziemniaki z pieca

Szpinakowy przysmak

Wyszoruj 6–7 większych młodych ziemniaków. Posmaruj je oliwą, zawiń w folię i piecz godzinę w 200°C. Małą czerwoną paprykę oczyść, pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oliwie. Dołóż paprykę i ok. 50 dag oczyszczonych liści szpinaku.

Duś 10 minut. Zdejmij z ognia. Ziemniaki przekrój na pół, wydrąż, posól. Środki rozgnieć widelcem i domieszaj do szpinaku. Do masy dodaj żółtko i 10 dag startego parmezanu. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nałóż do wydrążonych łupinek. Zapiekaj jeszcze 15 minut.

Reklama

Koszyczki z porami

Wyszoruj 8 większych młodych ziemniaków. Posmaruj je oliwą, zawiń w folię i piecz godzinę w 200°C. Ugotuj na twardo 2 jajka, obierz ze skorupki, posiekaj. Oczyść 2 pory, pokrój je w plasterki, zeszklij na maśle.

Ziemniaki przekrój na pół, wydrąż, posól. Środki rozgnieć widelcem, wymieszaj z porami i jajkami. Dołóż 4 łyżki zielonego groszku z puszki. Przypraw solą i pieprzem. Do farszu możesz dołożyć pokrojoną szynkę albo kawałeczki pieczonego kurczaka. Napełnij wydrążone ziemniaki i podawaj.

Zbójnicki rarytas

Upiecz 8 dużych młodych ziemniaków w mundurkach. Zetnij wierzchy i wydrąż. Posól. Środki rozgnieć widelcem. Posiekaj obraną cebulę oraz 20 dag wędzonego boczku. Składniki podsmaż na oleju. Zdejmij z patelni, a potem wymieszaj z rozgniecionymi ziemniakami.

Dodaj 10 dag startego oscypka i posiekany szczypiorek. Przypraw na pikantnie solą oraz pieprzem. Masą napełnij wydrążone łupinki. Piecz jeszcze 20 minut w temp. 180°C.

Kokilki z jajkiem

Upiecz 8 dużych młodych ziemniaków w mundurkach. Zetnij wierzchy i wydrąż. Posól. Na spód nasyp po porcji startego żółtego sera i pokrojonych pomidorów. Potem do każdego ziemniaka wbij jajko. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz dalej, aż białko się zetnie. Przed podaniem posyp solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.

Naj
Więcej na temat:ziemniaki | z

Zobacz również

  • Składniki na 6-8 porcji: 1 kg ziemniaków, 40 dag czerwonej papryki, 15 dag szpinaku, 6 jajek l 1 cebula, 20 dag fety, 150 ml mleka, 2 ząbki czosnku, 8 łyżek oliwy, 1/2 pęczka natki pietruszki, 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.