Reklama
  • Środa, 22 maja 2013 (09:54)

    Faszerowane ziemniaki

Składniki na 4 porcje: 4 duże ziemniaki, 1 mała cukinia, 1 dojrzały pomidor, 2 łyżki posiekanych zielonych oliwek, 4 plastry żółtego sera, 2 łyżki oleju, 1 łyżka masła, sól, pieprz, kilka listków ziół

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Przygotowanie: Cukinię umyć (nie obierać) i pokroić w drobną kostkę, pomidora sparzyć, obrać ze skóry i pociąć także w drobną kostkę. Cukinię, pomidory i oliwki wymieszać, dodać olej i doprawić solą i pieprzem.

Ziemniaki dokładnie umyć, odkroić wierzch i wydrążyć środki, wnętrze ziemniaków nasmarować masłem i oprószyć solą i pieprzem. Napełnić ziemniaki przygotowanym farszem i zawinąć w folię aluminiową. Piec ok. 50-60 minut w nagrzanym do 200ºC piekarniku, po czym zdjąć folię, przykryć ziemniaki plastrami sera i zapiec na złoty kolor. Ziemniaki dekorować listkami ziół lub świeżym koperkiem.

Reklama

Nasza rada

Dobrym pomysłem jest przygotowanie do ziemniaków sosu jogurtowego z czosnkiem lub chrzanem.

Przygotowanie: ok. 85 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:ziemniaki | ziemniak

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag mielonej wieprzowiny, 2 cebule, po 3 czerwone i żółte papryki, po 1 puszce ciecierzycy i krojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, 2 łyżki koncentratu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.