Reklama
  • Wtorek, 7 lipca 2015 (08:05)

    Faszerowane ziemniaki

Składniki: 4 duże ziemniaki, 4 pomidory, 1 szalotka, 4 łyżki startego żółtego sera, 2 łyżki masła, 1 szkl. jogurtu, 1 pęczek różnych ziół (natki, koperku, bazylii, szczypiorku), gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

Reklama

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, wytrzyj do sucha, ułóż na blasze. Piecz 45 minut w temperaturze 200°C. Następnie lekko przestudź, rozetnij wzdłuż i delikatnie wydrąż. Wydrążone środki wrzuć do miseczki.

Pomidory umyj, oczyść, pokrój w kosteczkę. Połowę pomidorów wymieszaj ze środkami ziemniaków. Szalotkę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dołóż do składników w miseczce. Dodaj starty ser. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj.

Farsz nałóż do wydrążonych łupinek ziemniaków. Ustaw je ponownie na blasze i zapiekaj jeszcze 20 minut w temperaturze 200°C.

Pozostałe pomidory wymieszaj z jogurtem. Zioła opłucz, osusz, grubo posiekaj. Trochę zostaw do dekoracji, resztę domieszaj do jogurtu. Gotowe ziemniaki polej przygotowanym dipem. Posyp resztą ziół.

Naj
Więcej na temat:ziemniaki | farsz | ziemniak

Zobacz również

  • Składniki: 500 g szparagów zielonych, 500 g szparagów białych, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 200 g masła, pieprz, 3 ząbki czosnku, łyżeczka octu winnego, 8 jaj, 3 łyżki bułki tartej . więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.