Reklama
  • Poniedziałek, 18 marca 2013 (09:21)

    Faszerowane warzywa

Czas przygotowania: 80 min; ilość porcji12; cena za porcję 2,40 zł

Bakłażany: 3 bak łażany, szklanka ryżu, 40 dag mielonej wołowiny, cebula, po pół strąka żółtej i czerwonej papryki, 2 łyżki natki, sól, pieprz, oregano, 10 dag sera feta, 2 jajka, szklanka śmietany 18-proc.

Cukinie: 3 cukinie, pół szklanki ryżu, 5 pieczarek, olej, 5 dag orzechów włoskich, pół strąka papryki

Reklama

Sposób przyrządzenia: Bakłażany: przekrój wzdłuż na pół, wytnij miąższ. Posól, chłodź pół godziny.

Ryż gotuj 10 min w osolonej wodzie. Cebulę posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj mięso, podsmaż. Wymieszaj z ryżem, posiekanymi paprykami i natką. Przypraw. Nafaszeruj bakłażany, przykryj fetą. Śmietanę wymieszaj z jajkami, przypraw do smaku. Polej bakłażany.

Cukinie: pokrój na 2-3 części, wydrąż. Posyp solą, wstaw na godzinę do lodówki. Ryż gotuj 10 min w osolonej wodzie. Pieczarki i paprykę pokrój, podsmaż na oleju. Połącz z ryżem i posiekanymi orzechami, przypraw. Napełnij cukinie. Bakłażany i cukinie piecz ok. 40 min w 180°C.

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 szklanki ryżu, masło, 1 średnia cebula, 1-2 ząbki czosnku, 40 dag mielonego mięsa, 10 dag sera feta, 8 dużych pomidorów, sól, pieprz, gałka muszkatołowa więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.