Reklama
  • Środa, 3 września 2014 (15:05)

    Faszerowane pomidory

Składniki na 10 sztuk: 10 średnich pomidorów, 10 dag makaronu w kształcie ziarenek ryżu, 25 dag mielonego mięsa np. wołowo-wieprzowego, 10 dag sera feta, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki suszonej bazylii, olej do smażenia, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Pomidory umyj pod bieżącą wodą, osusz. Z każdego odetnij wierzchołek i (za pomocą łyżeczki) delikatnie, aby nie uszkodzić skórki, wydrąż miąższ (brzeg nie powinien być cieńszy niż 1 cm). Cebulę obierz z łupin, posiekaj w drobną kostkę.

Makaron ugotuj w dużej ilości wrzącej osolonej wody zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odcedź i przestudź.

Reklama

2. Na patelni, na rozgrzanym oleju, zeszklij cebulę. Następnie dodaj mięso i smaż 10-15 min, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj miąższ z pomidorów, suszoną bazylię oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż jeszcze 7-10 min. Wystudź.

3. Do miski włóż wystudzone mięso, dodaj makaron oraz pokruszony ser feta; starannie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem oraz ewentualnie solą. Tak przygotowanym farszem napełnij wydrążone pomidory.

4. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż w nim pomidory i delikatnie skrop je olejem. Piekarnik nagrzej do temperatury 180° C. Wstaw naczynie z pomidorami, piecz 15-20 minut. Podawaj ze świeżym pieczywem oraz dipem jogurtowo-czosnkowym.

Przygotowanie: 60 minut, sztuka: 150 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:makaron | pomidory

Zobacz również

  • Składniki: 10 dag filetów z piersi kurczaka, 1 bulwa fenkuła, 1/2 łyżeczki oleju, sól, pieprz, 5 łyżek bulionu drobiowego, 2-3 łyżki soku z limonki, 2 plasterki limonki, ziarenka czerwonego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.