Reklama
  • Wtorek, 29 września 2015 (10:05)

    Faszerowane pieczone ziemniaki

Składniki: 4 duże ziemniaki , 1-2 ząbki czosnku, 1/2 kg mieszanych grzybów, 1 cebula, 3 łyżki masła, 10 dag wędzonego boczku, 200 ml śmietany 18 proc., majeranek, sól, pieprz

1. Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Ponakłuwaj je widelcem. Każdy ziemniak ułóż na kawałku folii aluminiowej. Oprósz solą i obłóż plasterkami obranego czosnku. Zawiń w folię. Piecz około 50 min w 200 st.

Reklama

2. W tym czasie oczyść grzyby. Opłucz je starannie, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Małe sztuki pozostaw w całości. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. W rondlu rozgrzej masło.

3. Na rozgrzane masło wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj przygotowane grzyby. Oprósz łyżką majeranku. Smaż kilka minut, mieszając. Podlej 4-5 łyżkami wody. Duś na małym ogniu pod przykryciem, aż grzyby zmiękną. Wlej śmietanę. Wymieszaj.

4. Boczek pokrój w plasterki, a potem na mniejsze kawałki. Ułóż na suchej patelni, usmaż na rumiano. Przełóż do rondla z grzybami, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

5. Z upieczonych ziemniaków odkrój wierzchy, ostrożnie wydrąż część miąższu. Nałóż farsz grzybowy. Resztę wylej na talerz. Ustaw faszerowane ziemniaki.

Czas ok. 70 min; porcja – 280 kcal, cena 2,60 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Papryki faszerowane  mięsem i marchewką

    Składniki: 5 papryk, 15 dag ryżu, 4 marchewki, 3 żółtka, 2 łyżki bułki tartej, olej, 1 duża cebula, 1-2 ząbki czosnku, 4 duże pomidory, sól, świeżo zmielony czarny pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.