Reklama
  • Poniedziałek, 6 lipca 2015 (13:00)

    Faszerowana papryka

Składniki na 5 porcji: 3 cebule, 50 dag mielonego mięsa, 3 ząbki czosnku, tymianek, 2 jajka, cukier, 3 łyżki śmietany, musztarda, 5 dag bułki tartej, sól, pieprz, 6 dag ryżu, 4 pomidory, 40 dag przecieru pomidor., po 5 papryk i listków laurow.

1 Cebule obierz, opłucz, osusz, a potem drobno poszatkuj. Połowę odłóż, resztę wymieszaj w misce z mielonym mięsem. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany i drobno posiekany czosnek, wymieszaj.

Reklama

2 Opłucz kilka gałązek tymianku, otrzyj listki, dodaj do mięsa. Wbij jajka. Dodaj śmietanę, łyżeczkę łagodnej musztardy, bułkę tartą oraz surowy ryż. Masę dokładnie wyrób, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

3 Pomidory opłucz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w kosteczkę. Wymieszaj z odłożoną cebulą. Przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej przecierem pomidorowym. Dodaj listki laurowe. Całość wymieszaj, dopraw solą, pieprzem oraz cukrem.

4 Papryki oczyść, odetnij wierzchy. Wydrąż gniazda nasienne. Strąki napełnij przygotowanym farszem, ustaw w naczyniu żaroodpornym, przykryj odciętymi wierzchami. Wstaw do piekarnika. Piecz około 60 minut w temp. 180 stopni.

Świat kobiety
Więcej na temat:papryka

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: 30 dag ugotowanej brązowej soczewicy, 1 filet z piersi kurczaka, 1 ząbek czosnku, 3-4 kawałki marynowanej papryki, 1/3 pęczka kolendry, 1 łyżka oleju; sos: 2 łyżki oliwy, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.