Reklama
  • Piątek, 4 grudnia 2015 (13:05)

    Faszerowana cukinia po gospodarsku z potrawką

Składniki na 4 porcje: 2 cukinie, 20 dag filetu z indyka, 3 łyżki oleju, 1 cebula, 10 dag pieczarek, 1 czerwona papryka, 1 litr i 100 ml gorącego bulionu, 10 dag śmietany kremówki, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 2 gałązki tymianku, 5 dag startego parmezanu, sól, pieprz.

1 Filet opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć mięso. Smaż je 5 minut. Posyp solą oraz pieprzem. Cebulę obierz, paprykę oraz pieczarki oczyść. Przygotowane składniki potnij na kawałeczki.

Na patelni rozgrzej kolejną łyżkę oleju. Wrzuć grzyby oraz warzywa. Smaż 2-3 minuty. Dolej 100 ml bulionu i śmietanę. Zagotuj.

Reklama

2 Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Wlej do składników na patelni. Gotuj 5 minut. Dołóż podsmażone mięso. Tymianek opłucz, osusz, posiekaj. Cukinie przekrój wzdłuż, wydrąż, odrzuć pestki, miąższ pokrój w kosteczkę. Podsmaż go na łyżce oleju.

Cukinię wymieszaj z potrawką z indyka. Farsz nałóż do cukinowych łupinek. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Posyp parmezanem. Podlej pozostałym bulionem. Piecz 35 minut w temp. 175 st.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:z | cukinia | cukinie | Platforma Obywatelska

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: • szklanka kaszy kuskus • 2 pomidory • 2 małe cukinie • szalotka • oliwa z oliwek • sól • pieprz • słodka czerwona papryka • listki bazylii. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.